Brak tych dwóch składników

Brak tych dwóch składników w naszej codziennej diecie (jak już wspominaliśmy) jest przyczyną milionów zgonów rokrocznie, głównie dzieci, w krajach biednych. Te dwa elementarne i tak bardzo ważne składniki to witamina A i żelazo. Zgodnie z danymi WHO od ok. 140 do 250 milionów dzieci na całym świecie cierpi z powodu braku witaminy A. Dostarczenie tylko tego jednego składnika mogłoby zmniejszyć śmiertelność wśród dzieci o ok. 25%. Natomiast, w odniesieniu do żelaza: w 118. krajach niedobór (brak) żelaza uznany jest za podstawowy problem zdrowotny 30% ludności Azji cierpi na brak żelaza. Jednocześnie oba te składniki znajdują się w dużej ilości w wielu warzywach i owocach, które z powodzeniem mogą zaspokoić ich dzienne zapotrzebowanie. Szpinak i rośliny motylkowate zawierają wiele żelaza, natomiast marchew, jabłka i wiele innych popularnych, wręcz pospolitych warzyw i owoców, zawiera witaminę A lub beta-ka- roten, czyli prowitaminę A (beta-karoten jest w ludzkim organizmie przekształcany w witaminę A). Podstawą diety w tych krajach, gdzie występuje niedobór żelaza i witaminy A jest ryż (będący głównym składnikiem wyżywienia ponad dwóch miliardów ludzi). Roślina ta, praktycznie nie zawiera ani bioprzyswajalne- go żelaza, ani witaminy A (jak również prowitaminy A, czyli beta-karotenu). Roz-wiązanie jest stosunkowo proste (oczywiście z zastosowaniem inżynierii gene-tycznej): przenieść gen (lub geny) odpowiedzialne za syntezę tych komponentów lub związków odpowiedzialnych za wiązanie żelaza z takich organizmów, w których procesy takie zachodzą niejako samoistnie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>